Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2009 13:41 - МРЕЖАТА – ЖИВОТ ПОД МАСКА
Автор: sofiya Категория: Други   
Прочетен: 4140 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 01.02.2009 13:45


image



...

Ако тиквите можеха да говорят,                    

Сигурен съм, че щяха да бъдат                     
Реакционери!                                                   

                                                                                        

(Ричард Райт)                                                 

...
Изяж
си яйцата
и млъкни
( Джак Керуак)                     

 

Всеизвестен е фактът, че Интернет се явява най-голямата шпионска мрежа. Отдавна в САЩ индентификацията на престъпните и съмнителни лица се извършва чрез присъствието на субектите във виртуалното пространство; в частност и чрез IP-тата в различните форумни пространства.

И след като Щатите са най-полицейската държава, какво остава за малка България. Днес Интернет се ползва успешно и като сътрудник на МВР и ДАНС за откриване на престъпници. Или поне така е негласно регламентирано. Всеки сътрудник от споменатите институции може да изисква и да получава безпроблемно IP-то на участник в който и да е форум; да разбере какво мисли дадената особа; какви идеи има; с кого контактува; по колко време прекарва в мрежата и изобщо какъв е неговия Интернет-живот. Данните от Е-кореспонденцията се съхраняват за  период от 6 месеца; а в момента се готвят промени в регулациите и този срок ще бъде удължен на 2 години.

Не бих се открехвала на тази недотам приятна тема, ако не съм лично потърпевша. От известно време съм подложена на “проследяване”, много спорадично, разбира се, и недотам професионално. Никнеймът на въпросното лице фигурира в БЛОГ.БГ, но не дава никаква информация за човека – име, пол, професия, интереси (не, че това е от значение, след като могат да бъдат фалшиви!)  И след като моите данни са истински, човекът започна съвсем невинно с нихилизъм по по отношение на професията ми. За разлика от други блогъри, свикнала съм да бъде навиквана професионално, все пак това е публична професия...и не ми пука особено какво мислят за мен. Известно ми е също, че анонимността обикновенно генерира и нагнетява агресия, която в един момент може да ескалира.

Тук обаче става дума за съвсем друга “бира”. Един уж невинен разпит за моите политически пристрастия и нихилизъм към политическата система.

Питам се: не е ли това политически маркетинг (най-меко казано) в предизборно време? Питам се също: дали това не е маркетинг, насочен конкретно към моята скромна особа? Дали това не е “лов на вещици” отново и отново?

Известно ми е, че Мрежата не е хигиенизирана.

Смешното и тъжното в случая е, че след 20 години бурна пропаганда за “свобода на словото”, след толкова смехотворни лозунги от подобен тип – нещо като прах в очите на слепите – ние в действителност пак сме подложени на масово проследяване. Питам се обаче, защо МВР и ДАНС и другите тайни служби не насочат усилията си в друга посока, която наистина би спасила и предпазила обществото от истинските му престъпници. А те си ходят спокойно на свобода; някой, след като завлякоха финансово маса наивни българи, в момента си живеят успешно в лукс зад граница; други, излежали присъда се разхождат из кръчми и фризьорски салони за боядисване на посивяла коса, мустаци и маникюр ( в момента цитирам конкретен бизнес-престъпник, за когото преди 15 години писахме в нашето издание!).

Без да е нужно да съм ясновидка ми е известно, че този нелицеприятен постинг няма да бъде огласен и показан на видно място. Но съм сигурна, че хората, които съм избрала за мои приятели, ще го прочетат.

Приятели, леките виртуални “трусове”, които са обзели напоследък БЛОГ.БГ са нищо в сравнение с възможността да бъдат проследявани нашите мисли, чувства, планове, намерения.... На мен лично ми стана ясно след известен анализ защо лицето “Х”, например присъства неизменно с по няколко постинга в различините рубрики в челото на блога или защо лицето “У”, което няма какво съществено да каже също се чете от всички и е на видно място. А също  така защо лицето “Z” е захлупено “под леген” и не му се дава трибуна, въпреки, че се е провикнало с мисли – големи на широта и на дълбочина. Ами много е просто. Първият тип хора, които разказват личните си любовни драми, които пишат измислени фантасмагорични, метафорични, че и хиперболични секси-разказчета, лично-изповедни “стихчета”...и т.н.... - тези хора са безобидни послушковци, много удобни за целите на БЛОГ-а. Хем се показва активност на блогърите, хем се игнорират идеите и възможността за формиране на някакво, макар и съвсем вяло гражданско общество.

Казано е, че стадото се управлява по-лесно, нали.

Хайде, наслука, приятели! И не забравяйте, че Мрежата е живот под маска, а линк народен – линк Божи....

И малко музика за настроение...все пак..накрая Sting feat. Dominic MIller - Shape of My Heart- BBC LIVE






Тагове:   маска,   Мрежата,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. edinman - много професионално
01.02.2009 15:16
написано!Както се казва -просто им скри топката))
Бих казал и нещо цинично по техен адрес ,но ще се въздържа ,защото май дошло времето -не да сме самодоволни сеирджии,а наистина да им тряснем вратата под носа!
цитирай
2. sofiya - edinman
01.02.2009 15:36
Ето, намерих си фен в твое лице, за което се радвам. И това ще стане, приятелю, повярвай ми, много скоро ще стане...А тук ще си останат "литературните умаве" да се четат помежду си и да се аплодират:))))
цитирай
3. анонимен - !
01.02.2009 15:41
Не се коси ,София.Мажеш когато идиотите от МВР те преследват да цитираш мен.Цитат.Що ни си ебете мамата ченгета смотани.И можеш да продължиш с думи и псовни по техен адрес до безкрай.И преди и сега ги ненавиждам тези от службите.
Приятен ден и много усмивки аз ти желая!
цитирай
4. sofiya - gen
01.02.2009 15:48
А, не съм с черна забрадка, де! Но някак не мога да разбера предназначението на този Блог.Бг. Ако само за забавление - О.К. Ще си пиша и аз полуизмислените-полуфантастични разказчета, които не са литература, а по-скора шутовщини. Но понякога тук прочитам и много сериозни неща, има много сериозни автори, икономисти, политически журналисти, хора с определено личностно мнение на граждани, има сериозни художници и журналисти...Ами тогава защо не им дават повече простор за мислите, та да ги прочетат повече хора. И без това в такава духовна джунгла живеем - пусни ТВ-програмите; т.нар ВИП-особи; порноиндустрията в лицето на фолка и т.н. Тогава защо и тук трябва да четем същите простотии и да ни промиват мозъците разни еротомани или ченгета от ДС????
цитирай
5. bizcocho - Интересно становище! Мисля, че и ...
01.02.2009 18:57
Интересно становище! Мисля,че и логично. Срещам го,макар и под друг набор от думи и в други блогове, които не са за подценяване откъм мисловност на явторите и все повече се замислям,че дори и някой да е сгрешил,тооо толкова еднаква "грешка"...май не е възможна.
цитирай
6. edinman - bizcocho
01.02.2009 22:13
Ами дай тогава като сме толкова мнителни,да вземем да излезнем на една поляна и да се ''преброим''-за улеснение всеки да си закачи ник-а
с кламерче ,или по модно,пиърсинг-халка на някоя част от тялото.Поляната е от мен/може и на 1-ва буна на Варненския плаж/.Ще поканя разбира се и ''ос......телите''на настоящата/каква дума/ култура в БГ-Данаилов и Захариева,но тъй като първият се е уплел с неговият нарцисизъм а втората пише /като много тук/нови куплети за някоя чалгаджийка ,по-добре да си заровите главите в пясъка -така ще има само тишина и романтика,даже и грозното пищене на чайките
не се чува.Е в такива тихи същества искат да ни превърнат-озъртащи се наоколо за подяния и милост, а срещащи само страх,който и тук май се намира в изобилие!

цитирай
7. edinman - sofiya
01.02.2009 22:23
Това че,аз имам някаква лична драма ли,случка-не означава че нямам позиция.Напротив!
Струва ми се че, затова са измислени категориите-
да улеснят потока на информацията ,а друг е въпроса кой я движи нея.
цитирай
8. temenuga - Блестящ професионален анализ...
02.02.2009 01:27
Блестящ професионален анализ на реалностите, които са твърде логично обосновани и обусловени...
Всички сме в "Матрицата", важното е да не допускаме страх в себе си. Всъщност няма какво да скриваме, инсинуираме или от какво да изпитваме панически пристъпи на несигурност. Т.е. всичко е наред:)))
цитирай
9. bizcocho - edinman -
02.02.2009 14:50
Oпределено не разбрах какво искаш да ми кажеш?Дали,че аз съм мнителна или не си съгласен,че започвам да подкрепям споделеното становище?
цитирай
10. rumst - Браво!
03.02.2009 14:57
Поздравявам те за позицията, зрелостта и смелостта! Дано го прочетат повече хора...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sofiya
Категория: Изкуство
Прочетен: 2637963
Постинги: 585
Коментари: 2086
Гласове: 6762
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930