Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2008 15:29 - Журналистика
Автор: sofiya Категория: Изкуство   
Прочетен: 1388 Коментари: 0 Гласове:
0



  Ароматът на парите Илеана Стоянова „Парите не мислят, те дават възможност да се мисли” Георг Зимел "Философия на парите"    Застраховки „Живот” свързани с инвестиционен фонд  - за хората, които мислят

 

Народната мъдрост гласеше: „Щастието не е в парите” . Въпреки това човек мечтае да вдъхва аромата им и често е техен пленник. Времената се менят, пословиците остаряват и се обезценяват...

През 21-ви век капиталовата мрежа е не само на "Уолстрийт", а ден и нощ обгръща планетата и огромни финансови суми в различни валути са в неспирен кръговрат. Защото е известно, че когато парите не се движат, те вече не носят пари. А да носят пари за притежателите им и в  животозастраховането започват в началото на 60-те години във Великобритания когато това движение се дължи основно на животозастраховките с инвестиционни фондове т. нар.”Unit-linked products” или  както ги наричат за краткост ULPS. Продуктът печели популярност и в САЩ , а впоследствие и в  цяла Западна Европа защото този вид застраховки са най-успешни в държави със силно развити фондови пазари. От 1995 г. до 2001 г. в Западна Европа ръстът на продажбите на застраховките, свързани с инвестиционни фондове е 24 на сто. По време на кризата на фондовите борси  от 2001 г. до 2003 г.  растежът им се задържа и едва през 2006 г. тези застраховки успяват да върнат формата си.  А след като през последните години Европейският животозастрахователен пазар се разшири и прие страните от Централна и Източна Европа, след като и в тях навлязоха ерудирани експерти в областта на инвестициите и застраховането, старта и развитието на застраховките, които правят пари вече е факт. Така в Чехия след като този продукт се продава от няколко години , около 50 на сто от продажбите на дългосрочните животозастраховки заемат свързаните с инвестиционни фондове.

В България застраховките „Живот” свързани с инвестиционен  фонд  също имат свои последователи: през 2006 г. продуктът заема 7.90% от общия пазар по животозастраховане а в края на месец ноември 2007 г. – 8.15 процента.

След появата си за първи път през 2002 г. в ЗК „Дженерали застраховане живот” АД в оригиналният им вид, днес животозастрахователните компании, които ги включиха в портфейлите си  вече са и ЗАД „Алианц България Живот” , ЗПАД „ДЗИ” ,ЗК „УНИКА Живот”, ЗК „ГРАВЕ България” , „Добруджа-М-Живот” и  ЗД «КД Живот»АД.

Трябва веднага да обясним, че това не са застрахователни продукти в чистия им вид.Застраховките „Живот”, свързани с инвестиционни фондове, се различават от класическите спестовни продукти. В класическите смесени рентни застраховки, които всички застрахователни компании предлагат на нашия пазар, инвестиционната част е с гаранция - има калкулирана гарантирана лихва. Щом има гаранция, Кодексът за застраховане поставя ограничения в инвестиционната програма на застрахователя, от една страна, а от друга, застрахователите избягват по-рисковите инвестиции и  се задължават  да влагат  парите на клиентите си  по описана схема – до 10% в имоти, до 5% в акции и основно в ДЦК , и  в банкови депозити.

За разлика от тях съгласно Кодекса за застраховане  застраховката „Живот” с инвестиционни фондове е такава, че застрахователните плащания са изцяло или частично зависими от стойността на дялове, издадени от инвестиционни дружества и договорни фондове, извършващи дейност според Закона за публичното предлагане на ценни книжа, както и акции и дялове на колективни инвестиционни схеми, или от стойността на активи, включени във вътрешни фондове на застрахователя.  Акциите и дяловете могат да бъдат издадени от колективни инвестиционни схеми със седалище в Европейския съюз. При тези застраховки инвестиционният риск  се поема от притежателите им, а застрахователният риск, който покриват е доста ограничен – обикновено той дава възможност на застрахования да подосигури семейството си в случай на внезапна смърт. Правилото във всички наши застрахователни компании е в случай на преждевременната му смърт, неговите наследници да получат по-високата от двете суми - на застрахователното покритие или на стойността на резервния капитал към момента на смъртта. По принцип всички застрахователни компании допълнително към  основният риск предлагат и пакет „Злополука”, като клиентите могат да си купят само отделни рискове или целия пакет.

След тъжното, веселото в този продукт е, че от друга страна парите от застрахователните премии се влагат в ценни книжа и това води до различна степен на доходност, която пък зависи от финансовите постижения на придобитите със средствата акции, облигации, държавни ценни книжа или комбинацията от тях. По принцип този вид застраховки дават възможност на притежателите им да мислят за парите си – как и в какви схеми и портфейли да ги инвестират за да гарантират постоянния им възход макар и бавно или пък драстично нагоре....но и надолу, при определени падове на фондовите пазари.

Желателно е инвестициите да се правят за дълъг период от време, което увеличава шанса за получаване на солиден доход. Спестовността е по-висока при дългосрочните застраховки. Базата за начисляване на доходността е застрахователната сума и затова колкото повече вноски е направил застрахованият, толкова по-висока ще е стойността на неговата застрахователна сума. Размерът на спестовната част в животозастраховките зависи от продължителността им и от специалните условия на застраховката - дали са с ограничено или с неограничено рисково покритие. От значение е и възрастта на застрахования.

В момента сроковете на този продукт са различни в различните компании. Те са от 1 до 50 години в ЗК „УНИКА Живот”;   минимален срок от 10 години в ЗАД „Алианц България Живот”, в  ЗПАД „ДЗИ” срокът е фиксиран – между 5 и 6 години; в „Добруджа – М –Живот” срокът на застраховката е от 3 до 20 години; в ЖЗК „Граве България” – от 10 до 30 години; в ЗД «КД Живот»АД продуктите са със срок най-малко 10 години; в „Дженерали застраховане живот” АД определеният срок  е от 10-20 години.

На притежателите на полицата се предлага палитра от фондове ( т.нар. взаимни или доверителни), при което клиентът сам избира или му се препоръчва програма. Изборът зависи от възрастта и финансовото му състояние. Установено е, че по-младите предпочитат вложения в акции на компании, по-улегналите клиенти - Държавни ценни книжа и облигации. По този начин се избира програма, подходяща за отделния човек. За купувачите, които не обичат риска, са дългови схеми, а за авантюристите - балансирани продукти или  схеми само от акции. Най-общо фондът представлява портфейл от ценни книжа, акции, облигации и др. финансови инструменти, управлявани от инвестиционно дружество в полза на множество инвеститори.

Така „консервативният” инвестиционен пакет е за тези клиенти, които не са готови да поемат по-висок риск, но очакват средната доходност от инвестициите в дългосрочен план да надвиши печалбата от банковия депозит. Средствата от консервативния инвестиционен пакет се инвестират в облигации (40%), което носи допълнителна сигурност и стабилност на инвестираните активи. „Балансираният” инвестиционен пакет е за тези клиенти, които не искат да бъдат изложени на голям риск, но очакват по-висока доходност. Средствата се инвестират и в облигации (25%), което носи допълнителна сигурност и стабилност. А при „високодоходния” пакет средствата се инвестират в акции (100%), като инвестициите са насочени към новите пазари, където можем да очакваме по-висока доходност, поради по-големия риск и по-големите възможностите за развитие.

Мнението на българските мениджери на застрахователни компании е, че все по-чесо българите посягат към „високодоходния” пакет, който макар и по-рисков е доста по-печеливш.  Средната възраст  на заинтересуваните е между 35 и 45 години. , както и хора над 60-65-годишна възраст, а най-големите суми в рисковите фондове се влагат от хора над 50 години.

 Съгласно избраната от клиента инвестиционна стратегия ЗК „УНИКА Живот”АД , например, влага инвестиционната част от премията по застраховката в акции или дялове на инвестиционни фондове с различна степен на риск, в евро или лева, организирани и управлявани от UNIQA Finanz - Service GmbH или от „Райфайзен Асет Мениджмънт /България/” ЕАД с три инвестиционни стратегии към този продукт  - нискорискова, балансирана и високодоходна. Специфичното за продукта в сравнение с останалите застрахователи, които го предлагат е, че компанията работи с цена, която е равна на нетната стойност на активите на фондовете и по този начин не утежнява допълнително с такси клиентите при прекратяване на тяхната инвестиция.

Продуктът на ЗАД „Алианц България Живот” се предлага в две валути – в евро и в долари. Всяка валута има по 9 фонда - 6 самостоятелни и 3 програми. Самостоятелните фондове имат различни профили – агресивен, консервативен, балансиран. Всеки клиент може да направи портфейл от фондове с различен процент инвестиране в различните фондове. Програмите, които предлага компанията, са също като фондове с различен процент инвестиции и комбинации в 9-те фонда и с различен риск. Общото при двата по-нови продукта на ЗАД „Алианц България Живот” , стартирали през 2006 г. и 2007 г. е, че са с минимален срок 10 години и с 20% гарантирана доходност. При първия, „Алианц Бест Инвест” става дума за нов начин на инвестиране в борсовия индекс Евростокс 50, а не в избрани от „Алианц” акции. Този индекс е кошница на 50-те най-големи по пазарна капитализация дружества в Европа. При втория, „Алианц Индекс Екстра”средствата се инвестират в три индекса: Евростокс 50, индекс в ДЦК на западноевропейски държави и в суровинен индекс, който комбинира цените на петрола, златото, платината, добитък и  зърно.

„ДЗИ – ЛИДЕР” пък е най- новата застраховка на ЗПАД „ДЗИ”, свързана с дялове от инвестиционен фонд, който е „балансиран” , т.е. със защита на инвестирания капитал и се състои от акции на 30 внимателно подбрани Европейски компании, обособени в инвестиционна кошница. Името на фонда е KBC Life Invest Fund Security DZI European Selection 1.Фондът има две инвестиционни цели на падежната дата: Реализиране на печалба, отразена като 100% участие в  увеличението на стойността на акциите в избраната инвестиционна кошница и гарантиране на инвестирания капитал на падежната дата. КВС Bank осигурява гаранцията за изпълнението на втората инвестиционна цел. Една акция може да е част от инвестиционната кошница, при условие, че е котирана на борсата и принадлежи на европейска компания. В инвестиционната кошница са включени водещи компании от различни икономически сектори.

Всички инвестиции на кооперацията  „Добруджа-М-Живот” се извършват в България. Печалбата от тази застраховка се формира от разликата в цените на акциите на инвестиционните дружества, в които се инвестира спестовната част на застрахователната премия. През 2007 г. средствата по застраховката  на „Добруджа- М-Живот” се инвестират във взаимните фондове на БЕНЧМАРК.

Фондовете , в които се влагат средствата по новата застраховка „Граве Профит” на ЖЗК „Граве България”са чуждестранни, едни от най-значимите и високорейтингови в Европа, като инвестиционното дружество, което управлява средствата е австрийското “Security”. Характерното за продукта на «Граве България» е, че от една страна работи с едни от най-качествените фондове в Европа, а от друга - че се купуват дялове от тези фондове, а не отделни акции и облигации на конкретни дружества.

В ЗК „Дженерали застраховане живот” АД става дума за инвестиционната застраховка “Живот” с 5% ежегодно нарастване на застрахователната сума. Тя съчетава в себе си както серизони рискови покрития, а също така и един нов подход при инвестирането на математическите резерви. Застраховката  изплаща обезщетения в случай на смърт на застрахования, на трайна загуба на работоспособност, както и при диагностициране на критична болест. От 1 януари 2008 към продукта се добави  още един фонд към досегашните . Това е фонд Живот-Капитал в лева. 90% от средствата по него са инвестирани в ИД”БенчМарк Фонд – 2” Доходността на фонда e около 65% за миналата година. Предопочитаните от клиентите фондове са Оптима в лева и Живот-Капитал в лева и евро.

Застраховката „Живот" на ЗД КД Живот АД, свързана с инвестиционен фонд, се нарича „Фондполица” и дава възможност да обвържете директно своя застрахователен договор с широка гама взаимни инвестиционни фондове. Застрахователната сума по всяка индивидуална полица е свързана със стойността на дяловете в избраните инвестиционни фондове. Компанията предлага на своите клиенти 25 фонда, които управлява в Европейския Съюз. Три от тях – КД Акции България, КД Пеликан и КД Облигации България са базирани в страната и се управляват от професионалисти от КД Инвестмънтс. Инвестициите на тези фондове са разпръснати по целия свят и дават възможности финансовите средства да се вложат както в Централна и Източна Европа, така и в Западна Европа, Северна Америка, новите пазари, като Русия, Бразилия, Китай.

 

Безплатен обяд няма

Естествено, за различните планове се плащат и различни такси и комисионни. Застрахователната сума по този продукт не е фиксирана, а се избира от клиентите и е гъвкава - в определени граници. Ако е по-ниска, съответно рисковата премия е по-ниска, а по-голяма е инвестиционната част. ( Под застрахователна сума се има предвид само сумата, платима в случай на смърт,  но не и сумата при преживяване.)

Еднаквото във всички продукти на българските застрахователи е, че застрахователната сума е произведение на инвестиционните вноски, които клиентът ще направи по време на застраховката и срока на застраховката ( броя на годините).

Застрахователната премия  е сборът на инвестиционната  вноска  и рисковата част. При някои застрахователи е възможно да се внесе еднократно. Рисковата част от вноската  е в зависимост от възрастта на клиента. В „Дженерали животозастраховане” АД, например, при 100 лева инвестиционна вноска 22 годишен клиент трябва да внесе 112 лв.  като 100 лева се внасят в инвестиционната му сметка, а 12 лева са по рисковата част, като срокът на застраховката е 3 години а премията е годишна. Обикновено при средна възраст на застрахования 40 години пък в ЗАД „Алианц България Живот” застрахователната сума по тази застраховка е от 8 до 15 пъти единичната премия. Така например ако единичната премия е 1000 евро ( щат.дол.), застрахователната сума може да бъде от 8 000 до 15 000 евро (щат. дол.) А при еднократните премии застрахователната сума е фиксирана в три нива. Докато вноската по тази застраховка в кооперацията „Добруджа-М-Живот” е единствено еднократна, като варира от 1000 лв. до  10 000 лв. , то в  ЖЗК „Граве България” минималната премия е 300 евро годишно или 150 евро –  за 6 месеца и се внася в тези вариянти. Дава се възможност и за еднократна премия за цялата застраховка като през годините ще трупа съответната доходност. В ЗК „УНИКА Живот” АД няма правило за вложенията в този продукт – има хора  с еднократна вноска за 1000 лв. и такива – с 50 000 лв., както и други клиенти с предпочитания към месечните премии.

Богат като Крез

Възможността за печалба е много по-голяма, независимо, че съществуват големи движения на вложенията в посока нагоре и надолу – коментират застрахователи. Например в ЗАД „Алианц България Живот” при класическите животозастраховки лихвите са 6-7% годишно , а за целият пазар  за 2006 г.  е  4-5 на сто. В същото време фондът „Източна Европа”, който инвестира само в акции през 2005 г. е нараснал с 68%, през 2006 г. – с около 30%, а през първото тримесечие на 2007 година пада с 20 на сто. По застраховката „Граве Профит” на ЖЗК „Граве България”очакванията за доходност от трите вида фондове са, че високодоходните могат годишно да реализират от 12%-14% , съответно балансираните – 8%-9% и консервативните – 4%-6% доходност.

Специалистите са установили тенденция на движението при фондовете, което е аналогично както при пазара на акции.Равномерният растеж, но с ниска доходност е гарантиран единствено при ДЦК. Статистиката обаче показва, че при период от десет години никой фонд не регистрира загуба. Така че този инвестиционен продукт изисква един по-дълъг хоризонт –  и хората трябва да знаят, че  са нужни  минимум 10 години, тъй като иначе може да се окажат при неприятни ситуации от колебанието на цените на инвестиционния пазар.

Човек много често си задава въпроса каква е разликата между банковото спестяване и дългосрочните застраховки „Живот” с инвестиционни фондове. Ако трябва ще припомним, че банковите продукти за разлика от животозастраховките винаги са краткосрочни  и затова на банковия пазар не се предлагат депозити над 3 години. В банковите депозити не може да се реализира високата доходност, която се получава при животозастраховките с инвестиционни фондове, затова те се смятат за доста по-печеливш инструмент. Най-често около 4-5 на сто ( напоследък и до 6 на сто) от натрупаната сума са годишните лихви на сериозните банки. А при дългосрочните застраховки „Живот” с инвестиционен фонд за минимум 10-годишен срок средната годишна доходност може да достигне 10-15 процента. Банковият депозит е удобен като бързо ликвиден инструмент, когато парите се влагат временно и се теглят периодично.

Така че разликата между инвестиционните застраховки и банковото спестяване е, че застрахователят предлага различни възможности за инвестиция на депозитния компонент, свързани с очаквания за висока доходност, рискова защита при неблагоприятно събитие и възможност за използване на съществуващите легални данъчни преференции върху премиите по застраховки “Живот” -   данъчно  облекчение до 10%  върху данъчната основа, нещо което не се предоставя  в банките и  във взаимните фондове.

От друга страна всеки човек може да си купи сам съответните фондове, но чрез животозастраховката се дава възможност и на хората, които не разбират от инвестиции да предоставят парите си да се управляват от хора, които са в час с инвестирането на  финансови средства.  Не е без значение също, че при „спестяването” чрез застраховката „Живот”   разходите за  сключване на договора са много по-ниски, тъй като застрахователите окрупнявайки поръчките, чрез които се закупуват фондове от различните инвестиционни дружества също имат по-ниски разходи. Това не би било така  ако  някой директно инвестира средствата си в съответните фондове.

 

Ентусиазмът към продуктите обаче може и да се изпари

През първата половина на м. януари т.г. имаше спад на фондовите борси у нас, в Европа и в целия свят. Всеки нормален притежател на  инвестиционна животозастраховка си задава въпроса защитени ли са парите му.

Николай Логофетов, изпълнителен директор на ЖЗК „Граве България”:  Кризата рефлектира дори и в нашите фондове, констатира се известен спад. Тези тенденции са отчасти прогнозируеми. През пролетта на 2008 г. се очаква да има подобряване на фондовите пазари. Трябва да се знае, че при този тип полици става дума за инвестиции за 10, 15 и 20 години, дори в повечето случаи  за 25  и за 30 години. Очакваните доходности от тях са за доста дълъг период и затова в крайна сметка няма да се повлияват в такава степен от временните конюнктури на фондовия пазар. В застраховките „Живот”, свързани с инвестиционен фонд по принцип има една минимална сума, която се изплаща, но само в случай на смърт. Все пак малко вероятно е да се загубят изцяло парите на застрахованите. Клиентът може всяка година по желание да променя  протфейла си от инструменти и типа инвестиционен фонд като по този начин това ще му дава по-голяма мобилност  в зависимост от това дали се прогнозира сътресение на съответния пазар или се окаква срив на определени акции или пазари.

Георги Георгиев, председател на УС и изпълнителен директор на ЗК „Уника Живот”АД    :  Смятам, че рискът се поема от самите застраховани. Основната разлика между класическата застраховка „Живот” и тази застраховка е в инвестиционния механизъм .При първата инвестирането на средствата е задължение на застрахователите и там застрахованите не могат да влияят върху решенията им. Но при новия продукт точно обратно застрахованите имат възможност да влияят върху инвестиционната дейност, както и сами да променят във всеки момент фондовете, в които се влагат средствата им. Но ако не предприемат такива действия застрахователят не може да се намеси. При такъв срив на борсата, както беше през януари т.г. има загуба във фондовете – цените паднаха в две от стратегиите – високодоходната, която е в акции , както и в балансираната. В същото време в нискорисковата не само, че няма намаление на цените, а напротив – има нарастване. И това е моментът, в който всеки желаещ да инвестира в такъв тип продукти трябва да избере сам и да прецени коя от стратегиите желае.

 

 

 

Венелин Манев, председател на УС на „Добруджа-М-Живот”

 

Силното възходящо развитие на борсата от средата на лятото до октомври 2007 г. даваше сигнали, че много от позициите са надценени. Нашето мнение беше, че следва оздравителен процес и се изтеглихме на консервативни позиции още през октомври миналата година. По тази причина не понесохме загуби, като това не засегна и клиентите ни. Мисля, че реагирахме адекватно. Ще се включим отново в пазара когато той се стабилизира.

 

Независимо, че се справихме добре със ситуацията, очакваме търсенето на застраховката „Живот” свързана с инвестиционен фонд да спадне значително при всички дружества.

Икономическата логика е, че продуктът ще е атрактивен в перспектива при плавно покачваща се и предвидима борса, но предлагането му ще е трудно.

Стефан Стефанов, член на Борда на директорите на  ЗД «КД Живот»АД

Наистина имаше спад на повечето борси и това нито ще е първия, нито последния път, когато подобно нещо ще се случва. Това е в основата на развитието на всички пазари или както казват финансовите анализатори – ако няма спадове, няма да има и пикове.

Реалността за клиентите,  избрали „Фондполица” е, че краткосрочните спадове на борсите не влияят значително на крайния резултат от застраховката. Това е така, защото те са направили дългосрочни вложения на средствата си и в световен мащаб е доказано, че няма губеща инвестиция във взаимни фондове за период от 10 години нагоре. Затова нашите продукти  са за срок минимум 10 години. Индивидуалните инвеститори във взаимни фондове обикновено са с по-кратък хоризонт на инвестиция, а има и много спекуланти, при които възможността от загуба е реална.

Веселин Тонев, директор „Актюери” в ЗПАД „ДЗИ”: От продукта, предлаган от ЗПАД ДЗИ се очаква че направената инвестиция ще носи доходност от нарастването на цената на определени акции. Последното  не е свързано с рисковете, както при традиционните инвестиции в акции. В случай на неблагоприятно развитие на пазарите (негативен сценарий), например, спад на цената на избраните акции в инвестиционната кошница, клиентът ще получи обратно гарантирано инвестирания капитал.

Деян Аврамов,   експерт по продажбите в ЗК „Дженерали застраховане живот

Тъй като българският пазар все още не е тясно свързан с Европейския, кризата на БФБ не се усети по същия начин както в някой други борси по света. За момента опасност за парите на нашите клиенти практически не съществува поради характера на  инвестициите ни -  в ДЦК, корпоративни облигации, дялове в инвестиционни дружества, които  от своя страна диверсифицират собствените си инвестиции така че не позволяват пълна загуба на средствата.  Нашата борса през 2007 г. отбеляза най-успечната година от създаването си и се нареди на първите места на европейската сцена. През 2008 и следващите години доходността постигната на БФБ ще почне да се нормализира и ще достигне европейските равнища. Клиентите на „Дженерали застраховане живот” нямат причина да се боят от каквито и да е конюнктури на Българската фондова борса, защото нашите инвестиции са в първокласни дългови ценни книжа с фиксирана доходност.

 

 



Тагове:   журналистика,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sofiya
Категория: Изкуство
Прочетен: 2638043
Постинги: 585
Коментари: 2086
Гласове: 6762
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930