Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2010 16:20 - КОЙ Е ЧАРЛЗ БУКОВСКИ?
Автор: sofiya Категория: Поезия   
Прочетен: 1666 Коментари: 1 Гласове:
1



Хенри Чарлз Буковски е американски поет и писател. Роден е на 16. август 1920г. в немския град Андернах на Рейн. Майка му, Катерина Фет, е германка; баща му, Хенри Буковски - американски военослужещ от полски произход. През 1922г. семейството се премести в Лос Анджелис, Калифорния.      Детството на Буковски е трудно. Неговият баща е разносвач на мляко и по това време семейството живее много бедно. 

Хенри Буковски редовно изневерява на жена си, напива се и излива яда си чрез насилие над сина си. През пубертета на Буковски се появява изключително силно акне, по цялото си тяло има пъпки, заради които Буковски пропуска една година училище. След училище Буковски следва журналистика в Лос Анджелис, от това време датират и първите му литературни опити, които не са много успешни. Много години Буковски сменя нископлатени работи, лежи за кратко в затвора (заради пиянство) и в психиатрия. През 1943 е обявен за физически и психически негоден за военна служба.       

През 1947 Буковски се запознава с Джейн Бейкър, с която той живее до началото на 50-те. 1952г.  започва работа като пощальон в Американските пощи. 1955г. заради кръвоизлив е бил приет в болница. След изписването му започва да пише стихове. Края на 1955г. се жени за Барбара Фрай, с която се развежда 3 години по-късно. Барбара, която произхождала от заможно семейство, била писателка и едновременно с това издателка на едно малко списание за литература „Harlequin”. Началото на 1958г. Буковски отново започва работа в пощите, този път сортира писмата.  Неговите преживявания като пощенски служител са описани в романа „Поща” (оригинално заглавие: “Post Office”).        

Началото на 60-те Буковски издава стихотворения в списанията„Outsider” и „Open City”. По времето, когато работи в пощата Буковски, пише седмична колонка в „Open City”.  Една част от разказите са издадени по-късно във формата на книга, озаглавена „ Записките на стария мръсник” (“Notes Of A Dirty Old Man”).

1964г. се ражда дъщерята на Буковски – Марина Луиза Буковски. Той никога не е бил женен за майката на момичето, Франсис Смит. В едно интервю през 2000г. Марина (сега Марина Буковски Стоун) изразява много позитивно мнение за баща си и го описва като любящ баща.

1969г. Буковски напуска пощата и се опива да се издържа само от писателската си дейност.

 

 В началото на 70-те Буковски има афера с Линда Кинг. За връзката си с Линда, Буковски е писал в романа си „Жени” (“Women”).  1977г. Буковски се запознава с Линда Лий, с която живее с няколко прекъсвания до 1978, до края на живота си. Те се пренесли заедно в къща в Сан Педро и се оженили 1985г.         Буковски умира от левкимия на възраст от 73 години, през март 1994 в Сан Педро, Калифорния.       

Буковски е страстен почитател на класическата музика (любим композитор му е Густав Малер), комарджия и алкохолик. Като литературни образци приема Антон Чехов, Ърнест Хемингуей, Луиз-Фердинанд Селин, Достоевски, Кафка.       

Неговите истории са често от части автобиографични и сатирични. В стихотворенията си се придържа в кратки, лесно разбираеми изречения, не се придържа към рима или ритъм.Буковски пише на твърд и директен език. Буковски не е най-прочутият автор в Америка, но за много той е мит и култ. Бил е приеман в Еврона изключително добре.       

 

По сценарий на Буковски е сниман филмът „Barfly” с Мики Рурк и Фей Дънауей. Режисьор е Барбер Шрьодер, за който да снима филм по сценарий на Буковски е било сбъдната мечта.  Продуцент на филма е Франсис Форд Копола. Самият Буковски участва във филма за малко като клиент на бара, в който се развива част от действието. “Barfly” излиза на екран през 1987г. и носи известност на Буковски сред широката публика в САЩ.  “Barfly не е велик филм – казва самият Буковски-но те хваща за гърлото. Гледал съм го два-три пъти и винаги след това ми се е приисквало да се напия.”        През 2005г. излиза филмът по едноименната книга на Буковски „Factotum” с Мат Деймът и Лили Тейлър в главните роли.        

За Буковски Жан-Пол Сартр казва, че е най-големият поет на Америка, а Хемингуей просто: „Проклетата гениалност...”. Много неща са казани са него – и хубави, и лоши. Буковски или ще го обикнеш, или ще го намразиш. Най-добре произведенията му описва един коментар на сп.”Обзървър”: „Във времена на конфронтизъм Буковски пише за онези хора, чието съществуване никой не желае: грозните, самотните, лудите.”  

 

 



Гласувай:
1



1. анонимен - Опера для Samsung Скачать opera mini для Samsung
01.02.2012 00:01
7 ноября 2007 года в свет была выпущена Opera Mini 4. По словам Йохана Шона (Johan Scho"n), технического директора по развитию Opera Mini, весь код был переписан<>1]. Opera Mini 4 использовал движок Presto 2.1 и включал в себя возможность полноценного просмотра веб-страниц благодаря функциям Обзор/Overview, Масштабирование/Zooming и Альбомный вид/Landscape view. В режиме Overview можно просматривать страницу, используя курсор мыши,<>2]. С помощью курсора можно увеличить отдельный фрагмент страницы (аналогично возможности браузера Nintendo DS). В режиме Landscape view все элементы экрана будут повёрнуты на 90°. Также доступна синхронизация данных с настольной версией браузера Opera с помощью Opera Link<>3]. http://newminiopera.ru/ мини опера телефон скачать бесплатно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sofiya
Категория: Изкуство
Прочетен: 2631387
Постинги: 585
Коментари: 2086
Гласове: 6762
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031