Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2008 07:42 - Нов трус към 7 часа, а от ТВ каналите - никаква реакция
Автор: sofiya Категория: Други   
Прочетен: 4533 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 17.11.2008 12:57


И като си знам, че Софийското поле е силно земетръсен район, че средната цикличност на разрушителните трусове тук е 100 години; че повече от 100 годиени не е имало силно земетресение; че  тук вследствие земетресение са избликнали минералните извори в Овча Купел; че обикновено сеизмолозите не съобщават  по-леите трусове под 4-та степен за да не всяват паника, но сега поне можеха да ни информират затихващи ли са афтършоците, т.е. последователните трусове. Може да не звуча напълно професионално, но знам, че по принцип тук ни грози опасност всеки момент, писала съм статии за това, имам близки сеизмолози. И ето повече от половин час - никаква информация от синия екран. Не съм изкрейзила, но смятам, че имам право като нормален гражданин с нормални човешки страхове да бъда информирана за да знам какво, евентуално да очаквам.

Допълнителната информация от приятели в Геофизичния институт на БАН: Очакват се наистина затихващи трусове - ( т.нар.афтършок) - и през следващите една две седмици, а може и през целия декември да бъдат. В София от 150 години няма разрушително земетресение, но само един Бог може да прогнозира кога ще има - всичко останало са спекулации и...врачки. За сега науката установява в София най-високата степен с магнитут 7-ма степен  по Рихтер. Цикълът на разрушителни земетресения е известен само в района на Шабла, Варненско и той е през 200 години.


Тагове:   нов,   каналите,   никаква,   реакция,


Гласувай:
0



1. анонимен - Извинявам се за наглото нахлуване
16.11.2008 08:33
През 1986 г. каква информация за радиация получихте?
Мислите ли, че нещата от тогава са се променили?
цитирай
2. sofiya - Да, знам, че нарочно уж не съобщават..
16.11.2008 08:37
... за да не всявали паника, така казват от Сеизмологичния институт, но би било по-добре да предупредят ако техните анализи показват някаква цикличност и засилващи се трусове - не че може нещо да се направи но поне да излезнем на открито. Страшното е, че преди много години и в Скопие, а и по-скоро в Турция последващите трусове са били разрушителните, а не първите.
цитирай
3. valsodar - Усетих го и него :)))
16.11.2008 08:45
Определено си бе далеч по-лек от първия :)
цитирай
4. sofiya - Не, тук в полите на Витоша пак беше силно тръскането
16.11.2008 08:55
... щом ме събуди и накара да скоча, но беше само за миг и не се чуваше бучене както първия път. Не е ясно обаче дали няма да има последващи по-силни трусове, а сеизмолозите мълчат - те и без това казват, че никога не се прогнозират земетресения, не било възможно в целия свят. Сега сме в Божиите ръце!
цитирай
5. анонимен - Lili
16.11.2008 20:04
Az jiveq v Lozenez sled Kosharite v blizost do Ujnia park na 3 etaj i snoshti v 22 chuh strahoten grum i vednaga se raztrese mnogo jako bibliotekata i zadrunchaha stuklata - mnogo silno beshe - dobre che traq samo 2-3 sekundi - prejivqla sum vsichki golemi zemetresenia - dori i tova v Pleven 1977 /togava mnogo postrada Svishtov/ i ne beshe tolkova strashno kato snoshtnoto i nai-mnogo ni uplashi gurmeja - pomislih che na nqkoy boylera mu e grumnal - mnogo jako beshe - Pazi Boje danno nikoga ne se povtarq takova chudo !!!!!!!!!!!!!
цитирай
6. анонимен - Иде, иде голямото. . .
16.11.2008 23:16
http://corkscrew.hit.bg
Трус от 9-а степен по Рихтер ще разруши София

Разрушително земетресение ще има по линията Анадола - Пловдив - София - Кресна - Гърция. Огнището в София ще е с магнитуд поне от 9-а степен по Рихтер. Това съобщи за монитор един от авторите на теорията на тирбушона професор Рангел Гюров.
Земетресението ще бъде резултат от въртеливото движение на земната повърхност, което води до обмен на земна маса в Средиземно море между Гърция и Кипър. Другите две критични точки, които също са ъ център на спираловидно движение при обмена на земната маса са Мексиканският залив и Тихият океан. Разместването на земята в първата от тях ще стане причина за опустошително земетресение в Северна Америка, а най-вероятно по-слаби ще има в Южна. По-лек ще е трусът на Балканите, а най-слаб ще е този в Тихия океан. Заради разместването на земята под океана ще се надигне опустошително цунами, което да помете западните брегове на Северна Америка, разказа един от авторите на теорията на тирбушона. Никой учен обаче не може да прогнозира кога ще се случат опустошителните трусове. Сега може да се предскажат заметресенията само по температурата на водата, повишаването нивото на подземната вода, миризмата на газовете, по леките земетръси и поведението на животните.
От трите точки - Мексиканския залив, Средиземно море и Тихия океан навлиза земна маса, която излиза през южния полюс нагоре. Завъртанията на земната повърхност са факти, а не хипотеза, твърди професор Гюров. Потвърждение за това бил огромният кратер в Мексикансикия залив, за който американски учени предполагат, че е получен в резултат от силен сблъсък с астероид или огромен метеорид. Между Гърция и Кипър пък преди 7500 години е бил потопът. В третата критична точка - Тихия океан, също е имало природни катаклизми.
Професор Гюров обяснява, че движението на земната повърхност е около сантиметър на година. Въпреки, че не се усеща от хората, то ще доведе до явления като земетресения, които ще променят живота ни изцяло.
Освен, че с новата теория на тирбушона проф. Рангел Гюров отрича общоприетата за тектониката на плочите, той оспорва още едно твърдение на учените за земните трусове. Това, че по - слабите, но чести земетресения освобождават натрупаното напрежение в земята. Това е невярно. Напротив, точно честите слаби трусове предвещават, че идва опустошително, твърди професорът. Според него сега се натрупвало напрежение в земята в района на Турция и Иран.
цитирай
7. анонимен - Lozenez do Ujnia park jivea
17.11.2008 00:12
V subota v 22,08 se chu silen grum sled tova zdravo razdrusa bibliotekata mi i stuklata treshtqha - pomislih che nqkoi boiler e grumnal ili che vzriviha bloka tolkova silno beshe che do sega ot tolkova mnogo prejiveni zemetrusi tova beshe nai-golqmoto za men - dori i tova v Pleven prez 1977 g.beshe strashno no nqmashe grum - togava nai-tejko postrada Svishtov.
Gospod da pazi - dano nikoga ne se povtarq tova!
цитирай
8. анонимен - глупости
17.11.2008 03:43
Аз бях буден и при 2-та труса, бяха за по 1 сек. и двата, да найстина втория беше по-лек от първия.
цитирай
9. анонимен - Нека просто, Бог да ни пази и дано да ...
17.11.2008 04:28
Нека просто, Бог да ни пази и дано да не се окаже истина ,че Черни Връх е неизригнал вулкан... защото един бог знае какво ще се случи с нас... :( Все пак наличието на толкова минерални извори в София дава ясен признак ,че магмата е много по близо до земната кора отколкото трябва да бъде, а и морените по принцип са камъни от магмен происход....
цитирай
10. анонимен - re46
17.11.2008 04:30
e
цитирай
11. eklipse - Петя Велкова
17.11.2008 05:00
Дано господ да е с нас, защото ако наистина Черни Връх е неизригнал вулкан и има такива чести ,но слаби трусове казват ,че може да се раздвижи магмата под нас...а нея наистина я има и фак за това са многобройните минерални извори в София ,който показват ,че магмата е много близко до земната кора. Също така и така известните "Морени" са камъни от магмен произход!
Дано всичко да утихне и да няма повече трусове...нито първични ,нито вторични!
цитирай
12. sofiya - Благодаря за предизвиканата дискусия!
17.11.2008 13:14
Наистина щом електронните медии, както и учените реагираха постфактум, разгоря се бурен дебат в нета. Защото сме крехки в ръцете на природата, уязвими. Не знам какво им коства на сеизмолозите да напишат на електронната страница на Геофизичния на БАН след усетено земетресение лаконична информация - къде е епицентърът на труса, на колко километра от София и в дълбочина, вертикален, хоризонтален, има ли след него затихващи множество трусове и т.н. какво евентуално да очакваме. Моите приятели се оплакват, че в института им звънели от лични телефони, включително и хора със слаби нерви и такива, които се нуждаят от лекар, а не от сеизмолог. А пък телевизионните канали ще се счупят да реагират за някой световен атентат в рамките на минути или половин час, а когато под краката ни тресе - никаква реакция - това ме скандализира най-много, въпреки че самата съм финансов журналист но във вестник. Веднага ще напиша за застраховките за земетресения, например.
Искам да отговоря обобщено на повдигнатите теми тук. Поне доколкото съм информирана от учените-сеизмолози, а аз им вярвам, защото когато съм болна отивам при лекар, а не при врачка, те твърдят, че наистина ни грози голямо разрушително земетресение но....в обозримото бъдеще. Може да стане утре, а може и след 100 години. Поне нашата наука, а доколкото ми е известно и световната, все още не е намерила научен метод за точното прогнозиране на деня, часа, годината и мястото на разрушителни трусове - нещо като липката на лекарства срещу рак и спин. Аз им вярвам. Дори в Япония са наясно, че не могат да прогнозират, но затова строят сградите, така че да извържат на магнитут до 10-та степен; хората там са добре информирани как да реагират и дори, моя приятелка-сеизмолог, която кара там годишна специализация, твърди, че когато трусът е до 4-та степен никой не се събужда и не става от леглото си.
Затова, аз не знам защо тук се създава паника с точни прогнози, че скоро ще ни удари и убие. Да, може, но може и ние да не сме съвременници. Какъв е този самозван професор Рангел Гюров, защо ние от медиите не сме го чували като Корифей??? Господа и дами, у нас в БГ наистина се намират самозвани люде, жадни за сензации, хора, които са готови дори да ти покажат Ада само и само да блеснат в медии и общество. А че Витоша е загаснал вулкат го знаят и малките деца, но нали почти цялата Майка Гея - Земя е била океан, вулкани и пустош преди да се образува твърдата яй основа. За мен е по-важно да се сложат строги правила и санкции за строителите на нови жилища, хората да си правят застраховки на сградите и да имат някаква макар и минимална култура как да реагират. Но всичко това май е утопия у нас.
цитирай
13. анонимен - Земетресение 9 и 10?????
17.11.2008 15:39
Напълно подкрепям тезата на sofiya, че се само навиат някои хора, а други даже ходят на врачки за да докажат тезата си. Само ще вметна, при магнетут 9 Витоша от планина трябва да стане котловина, а при 10 се разпада земята. Земетресения с магнетут над 8 са регистрирани при изригване на нови вулкани! Така че народе, спи спокойно и не вярвайте на непроверени източници! Даже ще ви разкажа виц по този повод.
По тошово време милиционер си пушел под табела "Забранено пушенето" на обществено място, минал покрай него гражданин и му казал:
- Другарю милиционер, как не ви е срам, тук пише "Забранено пушенето", а вие пушете!
-Другарю гражданин, вие от кога вярвате на табели! Онзи ден си вървя през градската градина и гледам табела "Жени". Викам си " ете тука е за мене". Влизам вътре, а то ... кенеф! Как да вярвам на табели?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sofiya
Категория: Изкуство
Прочетен: 2639589
Постинги: 585
Коментари: 2086
Гласове: 6762
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930